Εργαζόμενα Κορίτσια

Το Θεατρικό Σχήμα ¨ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ¨
παρουσιάζει την παράσταση
"Εργαζόμενα Κορίτσια"
του Frank McGuinness
σε σκηνοθεσία Γιώργου Παυλιδάκη

Εργαζόμενα Κορίτσια (2016)

«...Είδα μια γυναίκα που κοιμόταν. Στον ύπνο της ονειρεύτηκε ότι η ζωή στάθηκε μπροστά της, κρατώντας ένα δώρο σε κάθε χέρι. Στο ένα την Αγάπη και στο άλλο την Ελευθερία. Και είπε στη γυναίκα: Διάλεξε. Η γυναίκα περίμενε πολλή ώρα και μετά είπε: Ελευθερία. Άκουσα τη γυναίκα να γελάει στον ύπνο της.»

Έργο του Frank McGuinness (Μετάφραση: Γλυκερία Καλαϊτζή - Κορίνα Χαρίτου)

Θεατρικό Σχήμα ¨ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ¨

Σκηνοθεσία, καλλιτεχνική επιμέλεια: Γ. Παυλιδάκης

Ερμηνεύουν: Μ. Αυγουστίδη, Μ. Ζαννίκου, Μ. Καραπιπέρη, Ε. Τσίχλα-Κοκρή, Ε. Κρεατσούλα, Μ. Λεγάτου, Δ. Μπαχάς, Δ. Γιαμάς

Φωτισμοί: Α. Απέσσος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μ. Μάμμα

Οργάνωση παραγωγής, Δημόσιες Σχέσεις και Διαφήμιση: Θεατρικό Σχήμα ¨Σκηνοβάτες¨

Λίγα λόγια για το έργο Εργαζόμενα Κορίτσια
Σε ένα εργοστάσιο υποκαμίσων, οι εργάτριες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πιεστικές συνθήκες εργασίας και προσωπικές υποχρεώσεις και δυσκολίες. Η μοναδικότητα, η προσαρμοστικότητα και η αφοσίωση τους τις κρατά ενωμένες. Όταν ο διευθυντής του εργοστασίου ανακοινώνει νέες εργασιακές πρακτικές και το ενδεχόμενο απολύσεων, οι γυναίκες αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν. Σταδιακά, καθώς η απεργία προχωράει, ο θεατής αντιλαμβάνεται την κρίσιμη θέση των γυναικών, οι οποίες καλούνται επιπλέον να έρθουν αντιμέτωπες με τα δικά τους κίνητρα, να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις και τους φόβους τους. Τα εργαζόμενα κορίτσια είναι μια σύγχρονη μεταφορά του αγώνα των γυναικών για ελευθερία, αυτονομία και δημιουργικότητα, αλλά και η πορεία του ανθρώπου προς την συνειδητότητα.

Ο Συγγραφέας
Frank McGuinness (1953), Ιρλανδός συγγραφέας. Πολύ νέος, ήδη με το δεύτερο έργο του, The Factory Girls (1982), αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μείζονες ιρλανδούς δραματουργούς, με πλήθος βραβεία και διακρίσεις και έντονη διεθνή παρουσία. Άλλα έργα του: Borderlands (1984), Observe the Sons of Ulster Marching Towards the Somme (1985), Baglady (1985) κ.α. Έχει, επίσης, μεταφράσει για την ιρλανδική σκηνή πολλά έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Σοφοκλή, Ίψεν, Πιραντέλλο, Μπρεχτ κ.ά.), έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και έχει γράψει στίχους τραγουδιών. Διδάσκει, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Αγγλική Φιλολογία και δημιουργική γραφή.

Το θέατρο του Frank McGuinness
Το θέατρο του McGuinness εξετάζει θέματα όπως την ιδιοσυγκρασία του άντρα, τη θέση της γυναίκας, τη δυνατότητα του ανθρώπου να δημιουργήσει, να καταστρέψει και να συγχωρέσει τον εαυτό του. Όπως όλα τα μεγάλα έργα, ξεχωρίζει για το πάθος, την ακρίβεια, την απλότητα, την πολυπλοκότητα, την καθαρότητα και την αρνητική, αρχικά, ανταπόκριση από το κοινό. Πρόκειται για άγρια κωμωδία και τραγωδία ηρώων που εγκλωβίζονται στην πραγματική ζωή αλλά φαντάζονται και διεκδικούν την ελευθερία τους. Το ταξίδι των ηρώων του από την καταπιεστική πραγματικότητα σε ένα πιο δημιουργικό περιβάλλον τους χαρίζει αυτοπεποίθηση ακόμα κι αν δεν έχουν οποιαδήποτε εγγύηση ή πιθανότητα απελευθέρωσης. Τα έργα του εξετάζουν με ποιό τρόπο ανταποκρίνεται ο άνθρωπος στις αιώνια πρόκληση της ζωής και ένας θεατρικός συγγραφέας που μας κάνει να γελάμε αλλά, συγχρόνως, σημαδεύει ανεξίτηλα τις ψυχές μας, αξίζει την προσοχή μας.
(Χαρίτου, Κ., Χατζηιακωβου, Ο. (2003). Ο Φρανκ Μακ Γκίνες και τα Εργαζόμενα Κορίτσια. 42 Θεατρικά Τετράδια. Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Αθήνα.)

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Ημερομηνία Εκδήλωσης 29 Οκτ 2016 - 20:30
Οργανωτής Θεατρικό Σχήμα ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ
Αίθουσα Αίθουσα Θεάτρου - Theatre Hall
craneΟμήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου
  • Διεύθυνση

   Ηρ. Πολυτεχνείου 5
   Τ.Κ. 82100, Χίος, Ελλάδα

   Ακολουθήστε μας

  • Τηλέφωνα

   2271044391, 2271044333
   Fax: 2271044379

   Email

   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.